Aspvik House / Andreas Martin-Löf Arkitekter

first_imgArchDaily Sweden Houses “COPY” Projects CopyHouses, Renovation•Stockholm, Sweden ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/772868/aspvik-house-andreas-martin-lof-arkitekter Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/772868/aspvik-house-andreas-martin-lof-arkitekter Clipboard Architects: Andreas Martin-Löf Arkitekter Area Area of this architecture project Aspvik House / Andreas Martin-Löf ArkitekterSave this projectSaveAspvik House / Andreas Martin-Löf Arkitekter Area:  70 m² Year Completion year of this architecture project center_img Aspvik House / Andreas Martin-Löf Arkitekter Year:  Save this picture!© Åke E:son Lindman+ 20 Share “COPY” Photographs:  Åke E:son Lindman Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2015 Manufacturers: FocusCollaborators:Retsloff Snickeri, Bröderna Nordquist, JE:s Svets & Smide,
Kåver & Mellin, MetabContractor:Upp till NockStyling:Styled by Lotta Agaton for Residence MagazineCity:StockholmCountry:SwedenMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Åke E:son LindmanRecommended ProductsWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEADoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalText description provided by the architects. A small house situated on a steep hillside overlooking the Stockholm archipelago is the new, country retreat for architect Andreas Martin-Löf. Located in Aspvik above Torsbyfjärden, the property has been within the family since the early 1950’s. The properties original Chinese-style lookout tower was built in 1917 and in 1960 a single-storey, period extension was added.Save this picture!© Åke E:son LindmanEarly design stages revolved around finding a solution that fitted into the steep landscape, while including all the functions needed for a year round retreat in the Scandinavian climate. The limited access to the site was a major limitation and the construction of a steep, gravel road approaching the house from below was an early necessity.Save this picture!First Floor PlanEven so the difficult access meant that every component was small enough to carry by hand. Building elements including the handmade windows and doors, the hidden steel frame and plywood cladding were prepared in nearby workshops and assembled on site. The only exception being the cast- in-situ, concrete retaining wall and plinth which was pumped from the nearest road. Seen from the top of the hill, the new house appears like a small outbuilding inserted between two pine trees. However, the sloping site allows for a two- storey house without dominating the surrounding nature or panoramic views.Save this picture!© Åke E:son LindmanThe house consists of a light timber and steel construction, resting on a concrete plinth with external walls angled by 5 degrees, reminiscent of traditional pagoda foundations and a subtle reference to the lookout tower. The façade of glass and black painted plywood is attached directly to the structure. The angled, concrete retaining wall cuts through the lower storey, allowing an infinity swimming pool to the West and morning terrace to the East. The terrace then wraps around the house, transporting the visitor to the canopies of the surrounding trees.Save this picture!Ground Floor PlanThe overall aesthetic is stripped down and minimal yet carefully and intricately detailed. The house reinterprets the ‘60s extension through the custom-made glazing and rectilinear shape and borrows elements, like the gently pitched roof and over-hanging eave detail, from the earlier lookoutSave this picture!© Åke E:son LindmanThe lower floor includes an entrance hall, bedroom, bathroom and a sauna tucked into a crevice in the rocky terrain. A staircase leads up to a single, large room on the upper floor which contains kitchen, dining and living areas. A custom-built bookshelf fits into the structural grid and acts as both storage and a separation between the staircase and the dining area.Save this picture!SectionThe materials are kept raw and relatively simple with a palette of plywood walls, ‘Nero Marquina’ marble and details in polished brass. A combination of luxury appliances and basic off-the-shelf products give an interesting variation throughout the house. Immersed in the classic Swedish archipelago landscape the house secludes its visitors from the everyday stress of the city and exposes them to the unspoilt nature of its surroundings.Save this picture!© Åke E:son LindmanProject gallerySee allShow lessHouse on the Stream Morella / Andrea OlivaSelected ProjectsSiri House / IDIN ArchitectsSelected Projects Share Photographs CopyAbout this officeAndreas Martin-Löf ArkitekterOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationStockholmSwedenPublished on September 03, 2015Cite: “Aspvik House / Andreas Martin-Löf Arkitekter” 03 Sep 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more